uLAB

z Ceramiką na Ty ...

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2023-03-07 05:12:02

urs
Administrator
Liczba postów: 233
Windows 7Opera 95.0.0.0

o lustrze co się nie chciał wylustrzyć

3014
... nie po to by zniechęcić, ale na błędach uczy się najlepiej ...

intrygują mnie szkliwa lustrowe, te złociste, te srebrzyste, choć raczej w technikach nielustrowych.
korzystając z rzadkich wypałów Raku, próbuję...
a zatem historia próbki ceramicznej wypalonej w temperaturze 920°C, piecyk gazowy, redukcja poza piecem, szybkie schładzanie.
pokryłam ją złotym lustrem o tej właśnie recepturze:
■ fryta boro-alkaliczna 100
■ azotan bizmutu 4
■ azotan srebra 1.5

lustr1.jpg lustr2.jpg
jest to świetny przykład na gotujące się, bąblujące szkliwo.
początkowo myślałam, że temperatura zbyt niska i proces tworzenia się szkliwa nie został zakończony, ale nie...
zaniosłam próbkę do pracowni, na konsultację do Rolanda. uważnie obejrzał i stwierdził, że szkliwo jest w odpowiedniej fazie ''dojrzewania''. dobrze stopione, ale niestety warstwa szkliwa o wiele za gruba. powłoka szkliwna nie jest w stanie się tutaj wytworzyć.
i rzeczywiście, gdy spojrzymy na próbkę, przy tych najcieńszych warstwach pojawiły się całkiem sympatyczne wylustrzenia. strasznie trudno lustry sfotografować, bo wszystko zależy od kąta padania promieni świetlnych, ale błyszczy się naprawdę ...
a w tym małym kraterku jest naprawdę słonecznie złoto, jak w promyku nadziei  :grin:
lustr2a.jpg

jakie wnioski dla szkliw lustrowych?:
■ szkliwić natryskowo
■ kłaść cienką warstwę szkliwa
■ zapewnić dobrą redukcję
kolejne próby będą podejmowane, aż do skutku  :wink:

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot
http://www.pun.pl/

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
Jedyny szybki i niezawodny internet światłowodowy Lachowice w technologii światłowodowej GPON jak i EPON (GEPON) | tanie przeprowadzki warszawa | szlabany automatyczne