z Ceramiką na Ty ...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
... nigdy nie lubiłam błyszczących szkliw kamionkowych. tutaj chylę czoło, szkliwo jest piękne...
Tessha K.Bouverie
autor: Katherine Pleydell-Bouverie *
aspekt: błyszczący
color: brąz żelazowy, odcienie. w atm. redukcyjnej odcienie chłodne.
wypał: temp. 1260-1300°C, atmosfera utleniająca lub redukcyjna.
- skaleń 21
- wapno 16
- biała glina 26
- kwarc 26
- czerwony tlenek żelaza 12
w poniższych próbkach został użyty skaleń potasowy, wapno było zinterpretowane jako kreda (węglan nie tlenek), biała glina była rzeczywiście sproszkowaną białą gliną (kamionkowa? nie wiem, nie była to ball clay).
wypał 1265°C, piec elektryczny, atmosfera U.
szkliwo silnie błyszczące o pięknym połysku. różne aspekty w zależności od grubości warstwy. łatwiej zaobserwować je na jasnej glinie kamionkowej: przy bardzo cienkich warstwach pojawia się półtransparentna lub kryjąca satynowa matowość w typowych dla żelaza brązach. przy średniogrubych warstwach szkliwo staje się bardzo błyszczące, półprzezroczyste, o ciepłych zróżnicowanych ciemnobrązowych i bursztynowych barwach. grube warstwy przynoszą przepiękną głębię i czerń o ciemnoniebieskim, trochę grafitowym odcieniu. szkliwo spływa ale nie cieknie. na płyty pieca nie spadła ani jedna kropla.
polecam, warto...
...! - moja opinia o nieciekliwości szkliwa okazała się bardzo optymistyczna. wszystko niestety zależy od płaszczyzny. na pionowych lub ''negetywnie'' ukośnych (kąt z podstawą > 90°) ścieka bez zastanowienia przy grubych warstwach. potrafi się też skroplić przy dolnych krawędziach deformując powierzchnię. świadczy to o jego dużej lepkości. niestety, jest to szkliwo, które zyskuje na atrakcyjności przy grubych warstwach, wymaga jednak pewnego doświadczenia.
* Katherine Pleydell-Bouverie (1895-1985)
jedna z pierwszych kobiet w brytyjskim środowisku ceramicznym. uczennica B.Leach''a.
a oto Tessha w wykonaniu samej Katharine Pleydell-Bouverie ...
- Katharine Pleydell-Bouverie
wazon kamionkowy toczony na kole, lata 30te, 28.8x23.5cm, wykończone szkliwem popiołowym i szkliwem tessha
http://vads.ahds.ac.uk/collections/CSC.html
Managed by the Crafts Study Centre
... ciekawe czemu moje jest aż tak błyszczące?
niewątpliwie nie jest to ta sama receptura, tym bardziej, że były nałożone dwa różne szkliwa... i wypał, chyba redukcyjny...
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 11 zapytań - Pamięć użyta: 577.89 kB (Maksimum: 640.31 kB) ]