uLAB

z Ceramiką na Ty ...

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2021-10-24 17:55:36

urs
Administrator
Liczba postów: 225
Windows 7Opera 79.0.4143.72

Tessha Bouverie

... nigdy nie lubiłam błyszczących szkliw kamionkowych. tutaj chylę czoło, szkliwo jest piękne...

Tessha K.Bouverie
autor: Katherine Pleydell-Bouverie *
aspekt: błyszczący
color: brąz żelazowy, odcienie. w atm. redukcyjnej odcienie chłodne.
wypał: temp. 1260-1300°C, atmosfera utleniająca lub redukcyjna.

- skaleń 21
- wapno 16
- biała glina 26
- kwarc 26
- czerwony tlenek żelaza 12

w poniższych próbkach został użyty skaleń potasowy, wapno było zinterpretowane jako kreda (węglan nie tlenek), biała glina była rzeczywiście sproszkowaną białą gliną (kamionkowa? nie wiem, nie była to ball clay).

tessha-bouv2.jpg tessha-bouv0.jpg tessha-bouv1.jpg
wypał 1265°C, piec elektryczny, atmosfera U.

szkliwo silnie błyszczące o pięknym połysku. różne aspekty w zależności od grubości warstwy. łatwiej zaobserwować je na jasnej glinie kamionkowej: przy bardzo cienkich warstwach pojawia się półtransparentna lub kryjąca satynowa matowość w typowych dla żelaza brązach. przy średniogrubych warstwach szkliwo staje się bardzo błyszczące, półprzezroczyste, o ciepłych zróżnicowanych ciemnobrązowych i bursztynowych barwach. grube warstwy przynoszą przepiękną głębię i czerń o ciemnoniebieskim, trochę grafitowym odcieniu. szkliwo spływa ale nie cieknie. na płyty pieca nie spadła ani jedna kropla.
polecam, warto...

...! - moja opinia o nieciekliwości szkliwa okazała się bardzo optymistyczna. wszystko niestety zależy od płaszczyzny. na pionowych lub ''negetywnie'' ukośnych (kąt z podstawą > 90°) ścieka bez zastanowienia przy grubych warstwach. potrafi się też skroplić przy dolnych krawędziach deformując powierzchnię. świadczy to o jego dużej lepkości. niestety, jest to szkliwo, które zyskuje na atrakcyjności przy grubych warstwach, wymaga jednak pewnego doświadczenia.

* Katherine Pleydell-Bouverie (1895-1985)
jedna z pierwszych kobiet w brytyjskim środowisku ceramicznym. uczennica B.Leach''a.

a oto Tessha w wykonaniu samej Katharine Pleydell-Bouverie ...

• KBouv-tessha.jpg - Katharine Pleydell-Bouverie

wazon kamionkowy toczony na kole, lata 30te,  28.8x23.5cm, wykończone szkliwem popiołowym i szkliwem tessha
    http://vads.ahds.ac.uk/collections/CSC.html
    Managed by the Crafts Study Centre

... ciekawe czemu moje jest aż tak błyszczące?
niewątpliwie nie jest to ta sama receptura, tym bardziej, że były nałożone dwa różne szkliwa... i wypał, chyba redukcyjny...

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
cesarstwodracarianskie - mta-lifegame - navokin - vzditm - dzikiepola

[ Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 11 zapytań - Pamięć użyta: 577.89 kB (Maksimum: 640.31 kB) ]